VMW

Virtual Modelling Works

2013. December 10., kedd 08:47

Mintegy 1400 ember vesz részt a MÁV-nál a téli közfoglalkoztatási és képzési programban

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Tisztább állomások, munkalehetőségek a helyi lakosoknak

Budapest, 2013. december 3. – A MÁV Zrt. a téli közfoglalkoztatási programban mintegy 850 embernek ad munkalehetőséget a budapesti, pécsi, miskolci, debreceni igazgatóságaihoz tartozó 337 állomás utasforgalmi területeinek takarításának ellátására. További 580 álláskeresőnek biztosít faipari gépkezelői vagy motorfűrész kezelői oktatást a MÁV a program képzési részében. A mintaértékű projektek a kormány meghirdetett téli közfoglalkoztatási programjának elemei. A részvétel kidolgozásához a MÁV a korábbi évek sikeres közfoglalkoztatási projektjeinek pozitív tapasztalatait is felhasználta. Az egyes sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a közfoglalkoztatás nem veszélyezteti a vasutas munkahelyeket.

A MÁV Zrt. is részt vesz a 2013-ban a kormány által meghirdetett és európai uniós forrásból támogatott téli átmeneti közfoglalkoztatási programban. A vasúttársaság ezzel a programmal kíván támogatást nyújtani azokon a területeken, ahol munkalehetőség híján a közfoglalkoztatás az egyetlen út az ott lakó álláskeresők számára. A programban a vasúttársaság budapesti, miskolci, debreceni és pécsi területi igazgatóságai, régiói érintettek. Az igazgatóságok területén összesen 337, állandó személyzettel ellátott állomáson dolgoznak közfoglalkoztatotti jogviszonyban munkavállalók. A MÁV mintegy 850 embert tud ily módon közfoglalkoztatni, és már 700 álláskereső elvállalta a munkaügyi központok által közvetített munkalehetőségeket. A programba azok a személyek jelentkezhettek, akik elsősorban az adott településen élnek, regisztrált álláskeresők, a munkaügyi központ kiközvetítheti őket, vállalják a munkavégzést, és akik a kötelező orvosi vizsgálaton egészségileg alkalmasak. Minimális azoknak a száma, akik különböző okokból nem tudták elfogadni a vasútnál felajánlott közfoglalkoztatási állásokat.

A MÁV Zrt. a közfoglalkoztatási programjába bevont települések állomásaira elsősorban olyan helyi lakosokat vesz fel, akik jelentős ideje kiestek az elsődleges munkaerőpiacról. A programban közmunkát végzők a helyi közösség által is elismerten munkát végeznek a település és a vasúton utazók érdekében. Az általuk végzett állomási takarítás, hóeltakarítás hozzájárul a település megítélésének javulásához és ezáltal a MÁV Zrt. állomásai, azok környezete is tisztábbá, rendezettebbé válik, ami az utazóközönség elégedettségére is hatással lehet.

A MÁV Zrt. a program képzési részében további 580 fő álláskeresőnek biztosít 45 településen lehetőséget arra, hogy OKJ-s képzés keretében faipari gépkezelő vagy motorfűrész kezelő tanfolyamot végezzen el. A képzések egy része december 2-án már elindult, és a létszámok folyamatos feltöltése után további képzések indulnak a következő hetekben is.

Az egyes sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a közfoglalkoztatás nem veszélyezteti a vasutas munkahelyeket. A MÁV Csoport működésracionalizálási intézkedései során kizárólag a vezetői álláshelyek száma csökkent, a végrehajtó-szolgálati munkaköröket érintő csoportos létszámleépítés nem történt a vasúttársaságnál. Erre biztosíték az idén augusztusban, a szakszervezetekkel megkötött megállapodás is, amelyben a MÁV leszögezte, hogy a következő időszakban nem hoz a munkavállalók jövedelmi helyzetét hátrányosan befolyásoló intézkedéseket, valamint nem hajt végre csoportos létszámleépítést.

A nemzeti vasúttársaság a korábbi években is alkalmazott közmunkásokat a 100 százalékos tulajdonában lévő MÁV Kert Kft.-n keresztül. Nagyságrendileg a jelenlegi téli közfoglalkoztatási programban résztvevő létszámban foglalkoztatott embereket a MÁV Kert Kft. is. Éves szinten átlagosan 600-700 főt, de egyes időszakokban ezernél is több embert alkalmazott a zöldterületek karbantartásra és az állomások takarítására a vasútvállalat. Az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az önkormányzatok, a MÁV Zrt. és a munkaügyi központok közreműködése hatékony volt. A vasúttársaság kormányzattal és önkormányzatokkal együttműködő programjai az utasforgalmi területek megszépülését, tisztántartását a helyi munkanélküliek munkába állítása mellett biztosította. A közfoglalkoztatás során a tartósan munkanélküliek is több hónapra jövedelemforráshoz juthattak, mindez pedig elősegíthette a munkaerőpiacra történő visszatérésüket is.

MÁV Zrt. – Kommunikációs Igazgatóság

Forrás:http://www.mav.hu/hirek/

Megjelent: 2369 alkalommal
Flo

2 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

  • Bejelentkezés

  • Hírlevél    HTML formátum?

Login