VMW

Virtual Modelling Works

2014. February 18., kedd 00:04

A 100 éves Szabó Lajos bácsit köszöntötte a MÁV-START

Írta: 
Értékelés:
(5 szavazat)

Újszász, 2014. február 15. – Szabó Lajos bácsi a Magyar Államvasutak egykori mozdonyvezetője a mai napon ünnepli századik születésnapját. A jeles alkalmat családja körében ünnepli, de a MÁV-START Zrt. vezetése is felköszöntötte. A vasúttársaság ajándékát, és Ungvári Csaba vezérigazgató úr személyes jókívánságát Kramli Ferenc személymenedzsment vezető adta át, aki maga is a mozdonyvezető kollégák munkáját irányítja.

Lajos bácsi egykoron a 424-es mozdonyon teljesített szolgálatot, de volt dízelkezelő az M62-es úgynevezett Szergejen is. Harmincöt tengelyen töltött év után ment nyugdíjba, mindene a vasút volt, gyermekkora óta a közelében lakik. 1937-ben kezdett el szénhordóként dolgozni a vasúttársaságnál, majd mozdonyfűtő lett. Átélte a világháborúkat, utazott Budapesttől Záhonyig, a Dunántúlon, de még Erdélyben is. A második világháború után a személykocsik hiánya miatt marhavagonokban tudták csak az utasokat szállítani, sokszor a lépcsőkön, de még a mozdonyfedő ponyváján is kapaszkodtak az utazók. Ebben az időszakban különösen nagy odafigyelésre volt szüksége a mozdonyvezetőknek, egy erőteljesebb fékezés könnyen balesetveszélyes lehetett. A leghosszabb időt a 424-es gőzmozdonyon töltötte, a mai napig ez a típus a kedvence. 1969-ben a MÁV Szolnoki Fűtőházától ment nyugdíjba, de még ezt követően is húsz évet aktívan dolgozott egy intézmény üzemeltetésén, fűtőként.

A száz év alatt voltak viszontagságok, és szép pillanatok is, öt gyermekük született. Felesége háztartásbeliként a családról gondoskodott, fiai szintén vasutasok lettek. Unokái és dédunokái között is voltak kisvasutasok, dédunokája most fog végezni a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki karának vasúti folyamatok szakirányán. Lajos bácsi azt mondja elégedett az életével, a mai napig egyedül gondoskodik önmagáról, a rendszerváltás után visszakapott földeken 90 éves koráig dolgozott. Csak a felesége hiányzik nagyon, aki már nem lehet mellette. Lajos bácsi, Isten éltesse, még nagyon sokáig!

MÁV-START Zrt.

Forrás:http://www.elvira.hu/hirek/

Megjelent: 947657 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. February 18., kedd 01:29
Flo

125970 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

  • Bejelentkezés

  • Hírlevél    HTML formátum?

Login